Żywienie osób starszych w praktyce – konferencja

„Żywienie osób starszych w praktyce” – zapraszamy do wzięcia udziału w konferencji

Centrum Alzheimera, Krajowy Instytut Gospodarki Senioralnej oraz Stołeczne Centrum Opiekuńczo-Lecznicze Sp. z o.o. zapraszają opiekunów nieformalnych oraz przedstawicieli instytucji opieki długoterminowej do wzięcia udziału w konferencji „Żywienie osób starszych w praktyce”. Spotkanie odbędzie się  7 czerwca w Centrum Alzheimera w Warszawie. Wstęp na konferencję jest bezpłatny, ale obowiązują wcześniejsze zapisy.

Konferencja będzie składała się z części wykładowej, warsztatowej oraz degustacyjnej. Po raz pierwszy kompleksowo zostanie podjęty temat diety seniorów. O żywieniu osób starszych będą rozmawiać przedstawiciele świata nauki, specjaliści z zakresu żywienia i psychologii oraz osoby na co dzień pracujące z seniorami.

Podczas konferencji zostanie powołana Grupa Robocza, która opracuje „Praktyczny poradnik żywienia seniora”.

Patronem konferencji jest Warszawski Uniwersytet Medyczny.

Miejsce: Centrum Alzheimera, Al.Wilanowska 257, Warszawa

Godziny: 9.30-15.00

Zapisy: 22 843 19 23, sekretariat@ca.waw.pl

PROGRAM KONFERENCJI

CZĘŚĆ WYKŁADOWA:

godzina

Temat wystąpienia

Prelegent

10.00-10.30

Otwarcie konferencji

10.30-10.50

Żywienie w profilaktyce demencji, w tym żywieniowe czynniki ryzyka choroby Alzheimera.

dr hab. Dorota Szostak-Węgierek

Instytut Żywienia Człowieka WUM

10.50-11.10

Profilaktyka i leczenie niedożywienia osób z demencją.

dr Magdalena Milewska

Instytut Żywienia Człowieka WUM

11.10-11.30

Rola diet przemysłowych w żywieniu osób starszych. Interakcje leków z żywnością.

dr n. farm. Joanna Paprotna-Kwiecińska

11.30-11.50

Suplementy diety a żywienie osób starszych.

prof. Bożena Muszyńska

Collegium Medicum, Uniwersytet Jagielloński

11.50-12.20

Przerwa

12.20-12.40

Rola warzyw i owoców w żywieniu osób starszych.

dr hab. Iwona Traczyk

Instytut Żywienia Człowieka WUM

12.40-13.00

Jak wspierać i motywować osoby starsze do zmian nawyków żywieniowych.

psycholog Monika Kędra,

terapeuta Aneta Jastrzębska

Centrum Alzheimera

13.00-13.20

Układanie diet dla osób starszych

Aneta Strejlau

Dietetyk kliniczny współpracujący

z Centrum Alzheimera

13.20-13.40

Zakończenie konferencji

CZĘŚĆ DEGUSTACYJNA:

12.30-14.00

  • Przedstawienie dekadowych jadłospisów różnych rodzajów diet dla osób starszych.
  • Degustacja dań z poszczególnych diet.
  • Indywidualne konsultacje z dietetykami i terapeutami.

CZĘŚĆ WARSZTATOWA:

14.00-15.00

Proponujemy również Państwu uczestnictwo w mikro-warsztatach prowadzonych przez terapeutów Centrum Alzheimera.

Podczas warsztatów poruszane będą wszystkie praktyczne aspekty dnia codziennego osób starszych i ich opiekunów, w tym zmiany nawyków żywieniowych.